Lyytikkälän talomuseo

Suomenniemen Lyytikkälässä sijaitsee yksi Etelä-Karjalan alueen parhaiten säilyneitä tilakokonaisuuksia. Paikan tunnettu historia ulottuu aina vuoteet 1722 asti, jolloin Matti Tuomaanpoika otti viljelykseensä isonvihan autioittaman tilan. Lyytikkälän nousu yhdeksi seutukunnan suurtiloista tapahtui 1800-luvun jälkipuoliskolla Filip (Vilppu) Lyytikäisen isännöidessä tilaa. Hänen aikanaan Lyytikkälä lunastettiin perintötilaksi ja tilakoko kasvoi 400 hehtaariin. Lisääntyvä rakennuskanta alkoi samalla ryhmittyä umpipihan muotoon.

Tänä päivänä Lyytikkälän tila toimii museona, jossa on päärakennuksen lisäksi parikymmentä eri aikakaudelta peräisin olevaa talousrakennusta. Lapiomies Oy aloitti kesällä 2016 työskentelyn tilalla, jolloin korjattiin navettaa, uusittiin päärakennuksen pärekatto ja osa ulkoverhoilusta ja alimmista hirsistä. Tämän lisäksi jossakin vaiheessa muutetut savupiiput pellitettiin osittain ja muurattiin takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

Päärakennuksen korjaustoimenpiteissä jouduttiin purkamaan aiemmin tehtyjä korjauksia ja palauttamaan rakennus myös rakenteiden osalta lähemmäs alkuperäistä muotoaan. Tämä tarkoitti lasivillalla ja metallisilla vaarnatapeilla tuettujen kohtien poistoa ja korvaamista luonnollisimmilla materiaaleilla, eli lähinnä puulla ja pellavalla. Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta korjausurakan aikana oli tarvittavien kourujen kannatinrautojen teko. Koska vastaavanlaisia rautoja ei myydä missään, joutui seppä takomaan ne paikan päällä käyttäen siirrettävää ahjoa metallin kuumentamiseen.

Työtä pihapiirissä riittää vielä jatkossakin. Tulevia korjauksia varten tutkittiin useitten rakennusten kunto ja mahdolliset rakenteisiin vaikuttavat routa- ja muut vauriot. Lyytikkälän pihapiiri ja rakennukset ovat hieno kokonaisuus, jota kannattaa korjata ja ylläpitää.

 

 

Lue lisää aiheesta:
Lyytikkälän talomuseon kotisivut
Tallenne alueen 80-luvulle perinteisin menetelmin tehdystä tuvasta, joka löytyy Youtubesta