Koti irti maasta

Kohtuutaloudellinen pientalo on tervattu. Ei uskoisi, sillä talon sävy on valoisan puna-keltainen

Olette kaikki varmasti lukeneet Kari Hotakaisen kirjan Juoksuhaudantie. Romaanissa Matti Virtanen haaveilee omasta rintamamiestalosta. Virtanen on moderni kotirintamamies, joka on kunnostautunut kotitöissä, ruoanlaitossa ja vaipanvaihdossa. Romaanihenkilö Virtanen on ilmeisesti myös kohtuutalousmies, sillä hän ei näytä haluavan 200 neliömetrin taloa, jonka siivoaminen on työlästä ja lämmittäminen kallista.

Kohtuutalous tarkoittaa uutta maailmanlaajuista ajattelua, jossa etsitään suunnanmuutosta kohti luonnonvarojen kestävää käyttöä. Rakennus- ja restaurointiliike Lapiomies Oy:llä on tuotekehityksessä moderni pientalo kohtuutalouden ystäville. Sitä voisi kutsua vaikkapa 2010-luvun rintamiestaloksi. Vuonna 2009 Lapiomies Oy rakensi 2010-luvun rintamamiestalon Maaningan Tavinsalmen kylälle ja vuonna 2013 Lapinlahdelle.

Pientalon puulattioilla ei varpaita palele. Itse asiassa lattiat tuntuvat samettiselta, sillä lankut on käsitelty pellavaöljyllä, johon on sekoitettu maaväripigmenttiä. Talon ulkovuoraus on puolestaan tervattu. Talossa näkyy tervan luonnollinen punakeltainen sävy.

Rintamamiestalon rakenne toteutuu siinä, että talon sydämenä on paikalla muurattu leivinuuni, rakenteissa on käytetty vain luonnonmateriaaleja ja siinä, että talossa on korkeat sokkelit. Korkeat sokkelit kertovat Lapiomies Oy:n yrittäjän Matti Valkosen ajatuksesta, jota hän lanseeraa lauseella: ”Koti irti maasta”. Koti irti maasta tarkoittaa sitä, että rakenteen alle päästään tarkastamaan sen mahdolliset viat. Samalla ilma kiertää talon alla eikä home pääse sinne pesimään. Koti irti maasta on synonyymi tuulettuvalle rossipohjalle. Teknisesti tällä saadaan ratkaistua myös ongelma, jossa seinärakenne jouduttaisiin liittämään perustuksiin ja syntyisi niin sanottuja kylmäsiltoja.

Pientalo on ilmatiivis, mutta siellä on hyvä hengittää. Ilmatiiveys varmistuu sillä, että jokainen rakennekerros rakennetaan vaiheittain ja on tarkastettavissa ennen seuraavaa vaihetta. Lämpöeristeenä käytetään luonnonkuitueristeitä ja saumojen tiivistyksessä pellava- tai puukuitunauhoja.

Maaninkalaisessa pientalossa on alle sata asuinneliötä. Siitä huolimatta taloon mahtuu kaikki olennainen. Tilan tuntu tulee modernista tupakeittiöstä, joka aukeaa avarana kattoon asti. Se, että myös sisäkatto myötäilee pulpettikaton muotoja, tuo hieman lisää kustannuksia rakentamiseen, mutta kokonaisuuden kannalta kustannusten lisäys ei ole olennainen. Tupakeittiö on ratkaisu, joka ei sulje kokkaavaa isäntäväkeä eroon vieraistaan.

Pieni kiista talon rakentaneen kirvesmiehen kanssa tuli kuulemma käytyä siitä, pitääkö keittiökalusteiden alusta sulkea sokkelilevyillä. Keittiökalusteet seisovat nyt siroilla koivillaan ja niiden alustan puhdistaminen on helppoa. Lisäksi keittiökalusteidenkin alla ilma pääsee kiertämään eikä sinne synny tuulettamattomia onteloita, joihin voisi kehittyä hometta.

Lue lisää aiheesta esitteestämme (pdf, 3.2mb)