VR:n vahtitupa

Rataverkon rakentamisen aikoihin noin sata vuotta sitten junaliikenteen hoitoon tarvittiin paljon rakennuksia, joille VR:llä ei enää ole käyttöä. Monet rautatierakennukset ovatkin siirtyneet yksityisomistukseen. Näin on käynyt myös sille ratavartijan vahtituvalle, joka Lapiomies Oy:n käsissä muuttui nykyajan mukavuudet sisältäväksi, mutta silti tunnelmalliseksi loma-asunnoksi. Ullakkotila otettiin käyttöön ja rakennusta laajennettiin. Laajennusosan yksityiskohdat tehtiin käsityönä vanhan mallin mukaan, jotta vanha ja uusi osa muodostavat sopusointuisen kokonaisuuden.

Luonnonvalon saamiseksi ullakkohuoneeseen tarvittiin uusi ikkuna. Vanhan katon lappeeseen avattiin aukko, johon rakennettiin frontoni eli päätyä muistuttava koristeotsikko. Työ suoritettiin talvella telineitten varaan rakennetun teltan sisällä suojassa tuulelta ja tuiskulta. Frontonin rakentamisen lisäksi ullakkohuone piti lämpöeristää. Tila käytettiin tarkkaan hyödyksi ja  kattotuolit jäivät suurelta osin näkyviin.

Laajennus maalattiin perinteisellä (punamulta-) keittomaalilla, joka valmistettiin itse. Perinne- ja ympäristöarvojensa lisäksi keittomaalilla on runsaasti hyviä ominaisuuksia, joiden ansiosta se on suositeltava valinta uusiinkin rakennuksiin.