Tutkittua kokemukseen perustuvaa osaamista

Restaurointimestari Matti Valkosella on vuosien kokemus korjausrakentamisesta ja erilaisten materiaalien toimivuudesta vaihtelevissa olosuhteissa. Tämä osaaminen on tavallaan koostettu yhteen Lapiomies Oy:n suunnittelemiin ja tekemiin pientaloihin, jotka on tehty kestämään ja joissa on turvallista asua.

Luonnonmateriaaleista tehdyn talon rakenteissa ei ole käytetty muovia, mikä ei vieläkään ole pakollista toimivan rakenteen aikaansaamiseksi. Perinteisillä ratkaisuilla voidaan tehdä talo, jonka hiilijalanjälki ja muu ympäristörasitus on normaalia pienempi. Mutta miten tällaisiin vähemmän nykyaikaisiin ratkaisuihin perustuva talo voi toimia enää tänä päivänä?

Koti irti maasta -periaatteella toteutettu uudenaikainen rintamamiestalo on ollut mukana Savonia ammattikorkeakoulun tutkimuksessa ”Savolaisen ekopientalon modernit rakennusmateriaalit”. Kosteus, lämpötila ja mainemittariantureiden avulla saadun tutkimustiedon perusteella voidaankin todeta, että raakaponttilaudoitukseen perustuva oikeaoppinen tuulensuojaratkaisu puurunkoisessa talossa ei pidä sisällään homehtumisriskiä.

Tämähän on jo tiedetty aina, mutta nyt se on myös tutkittua tietoa!